Atasözümüzü biraz değiştirelim; sağlam bina, sağlam zeminde bulunur. Gündemimizden düşmeyen birçok doğal afetin ana nedeni zemin kaynaklıdır. Heyelanlar, depremler zemin kontrol çalışması yapılmadan oluşan yapılaşmalar nedeni ile can ve mal kaybına neden olabiliyor.
Zemin etüdü, proje oluşum aşamalarının en önemli noktasıdır. Kentsel dönüşüm içerisinde de önemli bir yere sahip olan konu başlığıdır. Zemin altı tabakalarının; konum, durum, jeolojik yapı türleri, derinlik ve kalınlık, yer altı su kaynağı bakımından incelendiği; olası deprem esnasında zeminin vereceği tepkilerin hesaplandığı bir etüttür. Etüt içerisinde zeminin mevcut fay hattına olan uzaklığı da konu edilmektedir.
Zemin etüdü, deprem sırasında zeminin göstereceği davranışı önceden ön görerek, inşa edilen yapının bu davranışa dayanıklı olacak şekilde malzeme ve kesitlerden oluşmasına rehber olur. Aynı zamanda, projenin temel tasarımı aşamasında önemli bir rol üstlenmektedir. Zemine uygun ve daha sağlam temeller oluşturulmasına öncülük eder.
Zemin etüdünün ilk adımı uzman kişiler tarafından zemin analizi yapılmasıdır. Eğimler, su seviyeleri ve toprak türleri gibi faktörler üzerinde saha incelemesi gerçekleştirilir. Saha içerisinden çeşitli teknikler ile numune örnekleri alınır ve incelenir. Yaygın kullanılan yöntem sondaj uygulamasıdır. Elde edilen veriler ile zeminin özellikleri belirlenir. Belirlenen bilgiler, proje işleyişine ışık tutar.